Szerző: Homokiné Hollósi M. Cecília

Ma hazánkban minden ötödik-hatodik pár várja hosszabb ideje a gyermekáldást. Sokan tudják, hogy az életkor növekedésével romlanak a fogantatás esélyei. De mit is jelent ez pontosan?

A nőgyógyászati ajánlás szerint, ha egy éves rendszeres szexuális élet ellenére sem jön létre a kívánt terhesség, akkor a pár forduljon orvoshoz. Ha a nő elmúlt 35 éves, akkor már fél év után érdemes felkeresni a nőgyógyászt. Kevesen tudják, hogy a férfiak nemzőképessége is hanyatlik az életkor előrehaladtával. Lassabban és később kezd hanyatlani, de hanyatlik. Sőt számos andrológus hívja fel a figyelmet arra, hogy világszerte csökken a férfiak spermium száma, ami aggasztó. Leginkább a modern kor ártalmait, a stresszt, az elhízást, a mozgásszegény életmódot és a környezeti ártalmakat teszik felelőssé ezért.

nőknél jelentkező tünetek


De térjünk vissza a hölgyekre. Ha ismert hormonális betegsége van, amit – mondjuk – már kezelnek, akkor is érdemes minél hamarabb felkeresni egy endokrinológust, és ellenőrizni a női hormonokat. Hiszen a hormonháztartásunk egy nagyon érzékeny rendszer. Ha kibillen az egyensúlya, nem egy hónap alatt áll vissza, ezért érdemes már három-hat hónap próbálkozás után is orvoshoz fordulni. Akár már a legelején. Ugyanígy javasolt az orvos felkeresése a túlsúly, esetleges inzulinrezisztencia, PCOS betegség kapcsán is. A (nagyon) fájdalmas menstruáció endometriózisra utalhat, ami szintén kockázati faktor. Természetesen minden ismert nőgyógyászati probléma kapcsán érdemes minél hamarabb orvoshoz fordulni.

Férfi meddőség


És mi a helyzet az urakkal? A statisztika azt mutatja, hogy a férfiaknál ugyanolyan százalékban mutatnak ki eltérést, ezért náluk is szükséges az orvosi vizsgálat. Illetve 10-20 százalékban mindkét fél oldalán nehezítő tényezők állnak fenn. Tudom, hogy a férfiak talán még nehezebben mennek el orvoshoz, mint a nők. Valóban kellemetlen és megalázó a mintaadás procedúrája. Viszont sok esetben kevesebb vizsgálaton kell átesniük. Ezenkívül a párok kb. 10 százalékánál nem derül ki, mi a meddőség oka, csak annyit tudunk, hogy biológiai oka van, nem pedig „pszichés blokk” áll fenn. Kedves Párok! Ne hagyjátok, hogy ezzel a címkével vádoljanak titeket! Vagy azzal az indokkal, hogy „tudattalanul elhárítjátok a szülői szerepet”. Ezeknek a mondatoknak nincs tudományos alapjuk.

Összességében azt tanácsoljuk: ha fennáll bármelyik fent leírt tényező, minél hamarabb keressetek fel egy szakembert.

Ajánljuk például a Budai Irgalmasrendi Kórházban működő Keresztény Családi Centrumot, ahol egy helyen végzik el az összes szükséges szűrővizsgálatot vagy a Rekonstruktív Reproduktív Medicinát a SOTE-n .