Szerző: Tripiska Julianna, mentálhigiénés szakember, családterapeuta, reproduktívegészség-fejlesztő és meddőségi szaktanácsadó

Családterapeutaként nagyon egyéni élettörténetekkel találkozom, még ha a házaspárok ugyanazzal a témával: a termékenységi nehézséggel keresnek is fel. Az a sikeres párterápia, amikor ebben a meddőségi helyzetben a házaspár tagjai újra közel tudnak kerülni egymáshoz, és megtalálják a saját, egyéni megoldásaikat. Ez egy folyamat, egy út, amin szerencsés, ha együtt tudnak haladni. Fontos, hogy ne érezzék magukat egyedül, és merjenek beszélni a belső megéléseikről.

A gyógyító írás ereje és a hős útja

Az „úton lét” alatt a fájdalom kibeszélésének egyik módja a „gyógyító írás”, melyet Pennebaker kezdett kutatni, és kimutatta, hogy a traumájukat leíróknak nőtt az immunaktivitása, gyorsabban haladtak a gyógyulás útján.

Joseph Campbell nevéhez pedig a hős archetípusának leírása és a mitikus történetek kutatása kapcsolódik. A hős utazása azzal kezdődik, hogy nyugodtan éli mindennapjait – ám egy váratlan dolog történik. Egy darabig ellenáll, de végül szembe kell néznie a kihívással, akadályokat kell leküzdenie, szövetségeseket kell találnia. Mindezek hatására átalakul, érettebb emberként tér vissza az életébe – immáron tudatában saját képességeinek és céljainak. „Csak akkor találjuk meg az élet kincseit, ha leereszkedünk a szakadék legmélyére. Ahol összerogysz, ott lapul a kincs. Amit keresel, az éppen abban a barlangban rejlik, ahová félsz belépni.” – írja Az ezerarcú hős című könyvében. Ez rávilágít a kollektív emberi tapasztalatra: miszerint nem a siker-kudarc dimenziójának mentén történik az életünk, hanem egy tanulási kört követünk, ahol „hősként”, emberként, mindannyian tartunk éppen valahol.

A könyv, amiről most írok, számomra pont ezt példázza, hogy a szerző úton van a gyermekre várás nehezített útján. Nagyon pontos, őszinte és hiteles képet ad számomra arról, hogyan gondolkodik erről az útról, mi az ő története.

Megszabadítottál szégyenemtől – A Biblia és a 21. század meddő asszonyai

A könyv mottója: „A gyermek Isten dicsőségének látható jele. Ugyanakkor senki ne gondolja azt, hogy Isten szándékosan meddőnek teremt valakit, hogy később rajta csillogtassa dicsőségét.”

A szerző Lábánné Hollai Katalin, aki személyes tapasztalatait, küzdelmeit megfogalmazva az emberi perspektíva és az isteni terv dimenziójába helyezte a Bibliában szereplő meddőségi történeteket. „Könyvem főszereplői bibliai nők, akik szintén a meddőséggel néznek szembe. Az ő történetükben magunkra ismerhetünk. Életük, sorsuk egy-egy részlete segít megérteni saját érzéseinket. Sokat tanulhatunk tőlük – hibáikból és erényeikből egyaránt” – írja a könyv elején.

Néhány meddő asszony a könyvből, akik számomra hangsúlyos üzenetet közvetítenek:

  • Sára – párbeszéd Isten és ember között, Isten perspektívája más, mint az emberé
  • Rebeka és Izsák – meddőség a házasságban, mint közös nehézség

  • Hanna – irracionális, nyers érzések kifejezése

  • A vérfolyásos asszony – a hit ereje

  • Sámson anyja – találkozás Isten küldöttével

  • Sunemi asszony – szelíd kitartás

  • Ráchel és Lea – isteni aktivitás, cselekvés

  • Erzsébet – imádság szerepe

az Istennel való kapcsolat szerepe

Külön fejezet szól Isten ígéreteiről a gyermekáldással kapcsolatban és külön fejezet arról, hogyan viszonyul Isten a kéréseinkhez. Zárásként pedig igéket gyűjtött össze, amelyek vigasztalást, gyógyulást, békét hozhatnak valamint imákat, melyek az Istennel való személyes, közvetlen kapcsolatot segítik.

A keresztény ember példáját vetíti elénk ez a könyv: párbeszédben, aktív kapcsolatban lenni Istennel és a házastársunkkal, helyén kezelve használni a számunkra adatott eszközöket, és nem megfeledkezni a hálaadásról.

Megszabadítottál szégyenemtől – A Biblia és a 21.század meddő asszonyai, 2020 Budapest, 777 Közösség Egyesület

A könyvről bővebben a 777blog.hu-n lehet olvasni.