Szerző: Homokiné Hollósi M. Cecília

A statisztikák szerint sajnos növekszik a meddőséggel küzdő (házas)párok száma: a nyugati világban és hazánkban is minden ötödik-hatodik párt érint. Ennek ellenére kevés szó esik a meddő házaspárok pszichés megerősítésének fontosságáról. Pedig azt látjuk, hogy a meddőség mint paranormatív krízis (az élet természetes rendjét megbillentő váratlan krízis) nagyon megtépázza a kapcsolatokat, még akár váláshoz, szakításhoz is vezethet. A meddőség másként érinti a nőket és a férfiakat, mivel más az alapélményük. A két nemnek más a problémamegoldó stratégiája, másként állnak a nehézségekhez. Ebből sok konfliktus adódhat.

Öt plusz egy bevált párkapcsolati tipp

Az Anna–Joachim-programban 2019 óta foglalkozunk a házasságok megerősítésével. Az elmúlt közel 5 év tapasztalataiból osztunk most meg egy csokorra való hasznos tippet, amelyek segítenek abban, hogy jobban megértsétek egymást!

  • 1. Minden héten menjetek el „randizni”. Jelöljetek ki hetente egy időpontot, amikor minőségi időt töltötök egymással, és írjátok be ezeket az időpontokat a naptárotokba! A randi lehet egy kulturális program, közös sportolás, séta… vagy egy ebéd / vacsora egy étteremben. Figyeljetek arra, hogy ne a heti elintéznivalókról beszéljetek, hanem beszélgessetek egymással!

  • 2. Érdemes kijelölni egy konkrét időpontot, amikor a meddőséggel kapcsolatos érzéseitekről, a továbblépési lehetőségekről beszélgettek. Fontos, hogy legyen erre elkülönítve elégséges, de nem túl sok idő. Kb. 30-60 perc ajánlott hetente. Biztosítsatok egymás számára nyugodt körülményeket, amikor nem vagytok túl fáradtak. (TV és telefon mellett nehéz beszélgetni.) Sokat segít, ha egymás szemébe nézve tudtok nyugodt hangon beszélni. Merjétek megfogalmazni érzéseiteket, dilemmáitokat is a következő lépés kapcsán.

  • 3. Nagy segítség tud lenni az önsegítő csoport, vagy egy imaközösség, ahol hasonló cipőben lévőkkel találkozhattok, akikkel szégyen nélkül beszélhettek az érzéseitekről, mert fél szavakból is értitek egymást… Itt megtapasztalhatjátok: a közös teher könnyebb, a közös öröm pedig dupla öröm.

    Javasoljuk az AJTÓ csoportot Győrben, Budapesten az Országúti Ferencesek Imaközösségét és a Szent Filoména Imacsoportot.

  • 4. A meddőség egy krízishelyzet. A krízis minden ember életében megnövekedett stresszel jár. Banálisnak hangzik, de figyeljetek oda arra, hogy eleget aludjatok. Emellett szánjatok időt a hobbitokra, kedvenc időtöltésetekre. Fontosak a közös hobbik, de a nehéz helyzetekben az embernek szüksége van arra is, hogy egyedül kapcsolódjon ki. Merjetek egymástól külön is időt tölteni.
  • 5. Az emberek hajlamosak arra koncentrálni, amijük nincs, és nem azt nézni, amijük van. Tudjuk, milyen fájdalmas a gyermek hiánya, de szánjatok időt arra, hogy hálát adjatok az életetekben lévő jó dolgokért. Mindenekelőtt azért, hogy egymást megtaláltátok, egymásnak társai vagytok. Azaz ünnepeljétek a házasságotokat, emlékezzetek vissza örömmel az esküvőtökre, vegyétek elő az esküvői fotóalbumotokat!

  • +1. keressetek egy idősebb barátot, lelki vezetőt, papot, vagy szakembert, aki kísér titeket az úton…

Nem ciki segítséget kérni! Sőt! Az erő és a bölcsesség jele szembenézni saját határainkkal. Nem kell mindent egyedül elhordoznotok, megoldanotok. Veletek vagyunk, gyertek beszélgessünk: kérjetek ingyenes párkonzultációnkra időpontot vagy keressétek Asztalos Dániel párkonzultációs munkatársunkat a +36204175371 telefonszámon.