Szerző: Homokiné Hollósi M. Cecília

A meddőséggel küzdő párok gyakran hallják jó tanácsként, vagy lehetőségként, hogy fogadjanak örökbe egy gyermeket. Az örökbefogadás jogi és gyakorlati aspektusait sokan sok helyen leírták már, például az orokbe.hu oldalon, tehát én most nem erről szeretnék írni, hanem arról, hogy mitől lesz valaki a mi gyerekünk, azaz mitől leszünk anyák és apák.

Nagyon jól tudjuk, hogy ma már ez nem is olyan egyszerű kérdés. Az asszisztált reprodukciónak oly sok ága-boga van, ahol már nehéz jogilag is szabályozni ki az anya, ki az apa. De a keresztény értékrendet követve ez nem opció. Az örökbefogadásnál tiszta a helyzet: valaki másnak a genetikáját hordozza majd a gyermekem. Azt szoktuk mondani, hogy ezek a gyermekek a szülők szívéből születtek, de egy másik nő méhéből.

Szívből született gyermek

Valóban, a gyermekek szívből születnek. Szívbéli vágyból, kívánságból azért, hogy tovább adjuk az életet.

TEHÁT AZ ÖRÖKBEFOGADOTT GYERMEK IS SAJÁT GYERMEK: saját akaratomból, saját vágyamból, saját szívemből született, csak nem vérszerinti, mert nem az én testemből való. Ugyanúgy én pelenkázom, én kötöm be a cipőjét, én írom a matek leckéjét, én készítem a szendvicsét, és én izgulom végig az első fellépését, meccsét, s ez az izgulás csak fokozódik, ahogy nő a tét: érettségi, vizsga, állásinterjú… a szülői izgulásnak és aggódásnak sosincs vége. És itt nincs különbség aközött, kinek a méhében töltött el 9 (vagy kevesebb) hónapot.

A nyílt kommunikáció fontossága

A másik oldalról is hasonló a helyzet: a gyermek is azt tekinti anyának/apának, aki megvigasztalja, ha elesik, aki bemegy hozzá éjjel, ha rosszat álmodott, aki begombolja a kabátját, kikérdezi a verset, megfőzi a kedvenc ételét… Mindamellett fontos tudnia a gyermeknek kicsi korától fogva, hogy ő szívből született gyermeke a szüleinek, és másik néni pocakjából bújt elő. Nyilván életkorának megfelelő szinten és részletességgel.

Az örökbefogadás háromszöge

A szakemberek az örökbefogadás háromszögéről szoktak beszélni: szülő anya (örökbeadó), gyermek és örökbefogadó szülők. Ha kicsit utána gondolunk, akkor a történet elején mindenki vesztes: a szülő anya nem tudja felnevelni gyermekét, a gyermek elveszíti azt, aki 9 hónapig táplálta, s a szülőpár pedig hiába várja a gólyát. Az örökbefogadás során az a cél, hogy mindenki nyertessé váljon: az örökbeadó anya biztonságban tudja gyermekét, a gyermek szerető gondoskodást kapjon, a szülők pedig gyermeket.

ÉS ILYENKOR FELTEHETED A KÉRDÉST: ÉN MIKOR LESZEK KÉSZEN ARRA, HOGY ÖRÖKBE FOGADJAK?

Készen sosem leszel. A biológiai szülőségre sem vagyunk „készen”. Tökéletesen nem lehet erre sem felkészülni. Azonban egyre nagyobb lesz a vágy a bizonytalanságnál és a félelemnél. És akkor el kell indulni. Mert így vagy úgy, de egy gyermek készülődik hozzánk, akit (Isten) öröktől fogva nekünk szánt, hogy örökké szeressük. Ezért hívják örökbefogadásnak.

Ha kérdésed van ezzel kapcsolatban: gyere, beszélgessünk! Ingyenes öt alkamas párkonzultációinkon erről a témáról is megoszthatod velünk érzéseidet, kérdéseidet:

https://www.annajoachim.hu/fooldal/hazasparoknak/parkonzultacio/.